Terug naar het overzicht

De voor- en nadelen van een tussenjaar

Een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren, vooral na het examenjaar. Het is een tijd om even op adem te komen na alle stress van het studeren en de examens. Sommigen kijken er al jaren naar uit, anderen zien het als een kans na bijvoorbeeld een afwijzing van hun droomstudie of hebben nog teveel twijfels over wat ze moeten gaan studeren. Maar voordat je besluit een tussenjaar te nemen, is het belangrijk om goed na te denken over de voor- en nadelen. Is het wel echt een goed idee? Laten we eens kijken naar beide kanten van de medaille.

 

De voordelen

Tijd voor jezelf

Een tussenjaar biedt volop mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Je kunt nieuwe interesses ontdekken, vaardigheden ontwikkelen en zelfs een nieuwe taal leren. Het is een kans om jezelf beter te leren kennen en waardevolle ervaringen op te doen.

Wereldwijde avonturen

Een tussenjaar is perfect om de wereld te ontdekken. Door naar het buitenland te reizen, maak je kennis met nieuwe culturen, talen en mensen. Dit kan je kijk op de wereld en je toekomstplannen veranderen, terwijl je tegelijkertijd zelfstandiger wordt.

Ontstressen

Het examenjaar kan behoorlijk intensief zijn. Na al dat harde werk is het niet gek om even rust te nemen en op te laden. Gebruik je tussenjaar om te ontspannen, nieuwe energie op te doen en je klaar te maken voor een nieuwe fase.

 

De nadelen

Prijskaartje

Een tussenjaar kan behoorlijk prijzig zijn. Reizen en andere activiteiten kosten (veel) geld, en het is belangrijk om een goed plan te hebben om onverwachte kosten te voorkomen. Misschien kunnen je ouders je financieel helpen, of je kunt ervoor sparen. Wil je graag een tussenjaar doen, maar heb je weinig te besteden? Je kunt je tussenjaar ook opsplitsen door het eerste half jaar te gaan werken en sparen en de tweede helft van het jaar op reis te gaan!

Vertraging

Het nemen van een tussenjaar betekent automatisch dat je later afstudeert. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel belangrijk om te weten wat je wilt en te voorkomen dat je motivatie verliest om terug te keren naar het studeren. 

Geen duidelijk plan

Veel jongeren beginnen aan hun tussenjaar zonder een helder plan. Dit kan leiden tot luiheid en het verspillen van kostbare tijd. Het is belangrijk om een ​​ritme te vinden en jezelf doelen te stellen om het meeste uit je tussenjaar te halen.

Kortom, een tussenjaar kan een geweldige ervaring zijn vol nieuwe mogelijkheden en avonturen. Maar het is cruciaal om een goed doordacht plan te hebben en je eraan te houden. Dus, wat wordt het voor jou dit jaar?

 

Lees ook: