Terug naar het overzicht

Zo sluit je het schooljaar succesvol af!

Toetsweken kunnen voor veel scholieren een stressvolle periode zijn, maar met de juiste aanpak kun je deze weken beter doorstaan. Het geheim is een goede voorbereiding. In dit artikel geven we je handige tips en strategieën om je studie beter te plannen en effectief te leren om zo met zelfvertrouwen je toetsweek in te gaan. 

 

Tip 1: Plannen als een pro  

Een goede voorbereiding is het halve werk, en een haalbare planning draagt daar zeker aan bij. Begin vooral op tijd. Zorg dat je gaandeweg vast een hoofdstuk samenvat of een onderwerp dat je lastig vindt al extra oefent. Een ruime planning scheelt ook stress, doordat je de studielast kunt verdelen over een langere periode.  

 

Tip 2: Ga lekker YouTube kijken! 

Maar kijk dan wel meteen naar de juiste video's. Bespreek met je klasgenoten en vrienden welke zij kijken of handig vinden. Vraag het ook aan je leraar. Soms zijn ze moderner dan je denkt en kijken ook zij naar de uitleg van de filmpjes op internet. Bekijk een aantal voorbeelden 

 

Tip 3: Oefen oude examenvragen  

Vanaf de vierde klas verwerken docenten vaak oude examenvragen in toetsen. Zo leer je vast de vraagstelling van je eindexamens te begrijpen en word je getoetst op het niveau dat je uiteindelijk moet bereiken. Oude examens maken kost veel tijd. Voor een gemiddeld examen krijg je 3 uur de tijd. Probeer de vragen eruit te halen die voor jouw toets relevant zijn. Je kunt ook kort de vraag beantwoorden in je hoofd en het juiste antwoord lezen uit het antwoordmodel. Schrijf het juiste antwoord wel op in je samenvatting, dat slaat je brein makkelijker op. 😉  

 

Tip 4: Herhalen, herhalen, herhalen  

Je brein is geprogrammeerd om iets wat je leest pas te onthouden na de zevende keer! Herhaling is dus superbelangrijk. Zorg dan ook dat je ruimte inplant in je planning om de stof regelmatig te herhalen en je niet de dag voor een toets nog nieuwe stof moet leren.  

 

Tip 5: Leg de stof aan iemand anders uit  

 Wanneer je de stof aan iemand anders kunt uitleggen, weet je zeker dat je het écht goed begrijpt. Neem bijvoorbeeld je jongere broertje of zusje als proefkonijn, als zelfs zij het begrijpen dan weet je dat je de stof écht goed snapt. Ook kun je samen leren met je klasgenoten door elkaar te overhoren. Zo behandel je de stof nog een keer en test je elkaar. Door vragen te formuleren voor je klasgenoten ben je zelf op een andere manier met de stof bezig en het is ook nog eens gezellig! 

 

Tip 6: Samenvatten  

 Je weet waarschijnlijk al dat je bij een leestekst eerst naar de titel, kopjes en afbeeldingen moet kijken om een globaal beeld van de inhoud te krijgen. Vaak hoef je niet eens alles van een tekst te lezen om de vragen te kunnen beantwoorden. Dit kan je ook toepassen wanneer je een samenvatting maakt. Schrijf de kernvraag/zin op van de alinea en beantwoord deze. Zo bestaat je samenvatting enkel uit hoofdzaken en laat je alle bijzaken lekker links liggen. Scheelt een hoop leerwerk 😉. 

 

 Tip 7: Wees lief voor jezelf  

Je strikt houden aan je planning lukt bijna niemand. Schiet niet in de stress als het een keer niet lukt. Plan een nieuwe dag in waarop je je beter voelt en je zo ook beter de stof opneemt. Ga naar buiten, beweeg, sport en eet gezond. Brein voer is echt een ding. Denk bijvoorbeeld aan noten, blauwe bessen of een banaan. Vergeet ook niet af en toe te ontspannen. Plan minimaal één leuk uitje/avondje in de week in. Hier kan je dan naar uitkijken en zo word je ook nog een beloond voor al dat harde werk. Ontspanning is belangrijk om er daarna weer volle bak tegenaan te gaan! 

 

Voorbeelden van Youtubefilmpjes 

Als je onderwerpen als vulkanisme saai vindt (wie niet?) kunnen deze filmpjes helpen toch door de stof heen te komen. David legt het met tekst en illustraties uit, wat alles veel begrijpelijker maakt. Ook structureert hij alles per onderwerp heel duidelijk. Sommige video’s zijn wel erg lang, zeker als ze over onderwerpen gaan die misschien niet zo moeilijk voor jou zijn. 

Juf Jansen voor management en organisatie 
Voor Management en Organisatie zijn deze filmpjes van Juf Jansen een uitkomst. Opdrachten uit de lesbrieven behandelt zij stap voor stap, zodat je rustig kunt meekijken hoe je een opdracht moet maken. Buiten de rekenvoorbeelden, geeft ze ook praktische informatie, zoals alle voor- en nadelen van een eenmanszaak. Zo hoef je dus niet urenlang zelf door je boek te struinen voor een eigen lijstje. 

Jort voor geschiedenis 
Als je een geschiedenistoets hebt, kun je eigenlijk niet meer zonder de filmpjes van Jort. Een duidelijke samenvatting met verwijzingen naar alle kenmerkende aspecten van tijdvak 1 t/m 10 vind je in zijn filmpjes. Let op: Jort behandelt geen vragen. Oefen dus zelf nog oude examenvragen voor een goede voorbereiding op je toets.Deze oefenvragen vind je op examenblad.nl. 

Wiskunde academie 
Hier vind je filmpjes over alle examenonderdelen van wiskunde. De filmpjes zijn redelijk kort, waardoor je niet te lang naar een onderwerp aan het kijken bent. Ook behandelen ze hier eerst de theorie en vaak daarna een oefenopgave, zodat je direct kunt zien hoe je je kennis moet toepassen. 

Engels 
Moet je voor Engels Hamlet lezen? Dan kunnen deze filmpjes je zeker helpen. Bijvoorbeeld met het begrijpen van de karakters en hun familiestamboom. In de poëtische Engelse boeken zijn die vaak ingewikkeld. Via deze link kan dat op een eentonige maar wel duidelijke manier. Zoek je een leuk filmpje, dan moet je zeker deze kijken. Je begrijpt meteen de verhaallijn en ziet ook meteen de humor van het boek.