Terug naar het overzicht
Zo hak jij die studiekeuzeknoop door
Als jij de deur van je middelbare school sluit, gaat direct een andere open. Ga je direct studeren? Dan moet je een studiekeuze maken. Misschien heb je al een shortlist met studies, maar hoe hak je die knoop door? Deze 7 tips helpen jou daarbij.
1. Krijg snel veel informatie door open dagen te bezoeken
Misschien weet je al ongeveer welke richting je op wilt maar is de precieze bestemming nog onbekend. Logisch, er zijn niet normaal veel studies en opleidingen. Open dagen bezoeken is een toegankelijke manier om kennis te maken met een studie, universiteit of hogeschool. Je kunt docenten, studenten en studieadviseurs spreken. Bereid dus vragen voor en ga in gesprek! In één dag krijg je een beeld van meerdere studies, die je later met elkaar kunt vergelijken.
2. Doe ervaring op tijdens een proefstudeerdag of meeloopdag
Een dag proefstuderen of meelopen bij een opleiding is dé manier om sfeer te proeven. Je komt meer te weten over de inhoud van een studie en raakt nog makkelijker in gesprek met studenten. Een meeloopdag is een dag uit het leven van een student. Je volgt colleges en doet wat die student normaal ook doet. Een meeloopdag lijkt op een proefstudeerdag, maar bij proefstuderen volg je een speciaal programma en bij een meeloopdag dus niet. Zie jij jezelf hier straks ook tussenlopen?
3. Stel vragen aan studenten en docenten
Studenten geven je vaak een realistisch beeld van een studie. Onderwijsinstellingen weten wel raad met een ‘verkooppraatje’ om jou over de streep te krijgen. Maar studenten zijn de echt ervaringsdeskundigen. Zij vertellen jou (als het goed is) ook de minder leuke kanten van een studie of opleiding. Spreek hen daarom aan of check of er een student ambassador is die je via LinkedIn of Instagram kan DM-en. Stel vragen als:
- Waarom raad je mij aan om voor deze studie te kiezen of waarom juist niet?
- Wat vind je van de kwaliteit van de colleges?
- Wat vind je het moeilijkste aan deze opleiding?
- Hoe zit het met de begeleiding?
Docenten weten alle ins & outs van een opleiding. Vraag ze vooral de hemd van het lijf. Denk aan:
- Hoeveel studenten vallen er per jaar uit en waarom?
- Welke kwaliteiten moet een student hebben om deze studie te volgen?
- Waarom raad je deze studie aan?
- Aan wie raad je deze studie af?
4. Hoe saai ook, lees die studiegids!
Op de website van een onderwijsinstelling is per opleiding en per studiejaar een studiegids te vinden. Je krijgt zo een gedetailleerd overzicht van alle vakken en tentamens. Zo weet je precies wat je voor je kiezen krijgt tijdens de opleiding.
5. Denk verder dan de komende paar jaar
Je studiekeuze is niet allesbepalend voor je loopbaan, maar het is wel prettig als je toekomstige zelf nog steeds achter deze keuze staat. Bedenk daarom voor jezelf waar je later terecht wilt komen. Zie je jezelf in een lab, op een kantoor of in het buitenland? Wat is je droombaan? Volg je passie!
6. Laat je mentor of decaan met jou meedenken!
Een mentor of decaan is er om je te begeleiden. Vraag dan ook een gesprek aan als je het gevoel hebt dat je vast zit. Mentoren en decanen hebben waarschijnlijk al veel meer scholieren begeleid, die net als jij een lastige keuze moesten maken. Ze kunnen meedenken, filteren, relativeren en je zo verder op weg helpen naar een keuze.
7. Kies volledig voor jezelf
Laat je niet afleiden door de studiekeuze van een vriend(in). Natuurlijk is het leuk en verleidelijk om een studie te beginnen met iemand die je al kent. Maar het is veel belangrijker dat je voor een studie kiest waar jij helemaal achter staat. Tijdens je opleiding leer je namelijk genoeg nieuwe vrienden kennen.
Veel succes! 🍀