Terug naar het overzicht
Van mbo naar hbo: wel of niet doen?
Na een mislukte studiekeuze en een mbo-opleiding koos Lara voor de hbo-opleiding Communicatie. Na haar mbo vroeg ze zich af of hbo niet te moeilijk zou zijn. Zit jij op dit moment met dezelfde twijfels?
Ik heb eerst het Mediacollege gedaan in Amsterdam met de mbo-opleiding redactioneel medewerker (niveau 4) en heb in 3 jaar mijn diploma gehaald. Het is me goed afgegaan. Ik heb niet urenlang huiswerk gemaakt en uit boeken geleerd. We werkten veel in projectgroepen. Op het hbo is dit hetzelfde: vooral gebaseerd op de praktijk.
Niveauverschil mbo en hbo
Het niveau op het hbo is iets hoger, maar minder hoog dan je denkt. Het verschilt per hbo-opleiding. Ik volg mijn opleiding op Hogeschool Leiden en ik heb veel praktijktentamens, zoals het schrijven van persberichten, (online) artikelen en wervende teksten. De tentamens zijn ongeveer 80% praktijkgericht en 20% theoriegericht. Niveauverschil zegt dus ook niet alles, het is maar net waar je goed in bent.
Extra begeleiding voor mbo’ers
Veel hogescholen bieden extra begeleiding aan studenten die via het mbo naar het hbo doorstromen. Ook kun je een dag meelopen met een student om alvast te proeven aan de studie. Tijdens je hbo-opleiding kun je begeleiding krijgen, bijvoorbeeld dat iemand meekijkt wat jij nodig hebt om succesvol je hbo-diploma te halen. Mocht je twijfels hebben, kun je daar altijd naar informeren bij de hogeschool waar je je in wilt schrijven!
Voor Engels iets meer moeite doen
Natuurlijk kleven er ook nadelen aan de overgang. Ik merk dat ik ten opzichte van ex-havisten en -vwo'ers een klein beetje achterloop op sommige vakken, zoals Engels. Ik kreeg wel Engels op mijn mbo-opleiding, maar minder dan op de havo. Ik moet voor dit vak iets meer moeite doen dan anderen. Toch zou ik mijn keuze hier niet van af laten hangen, want er zijn genoeg vakken waar het niveau wel gelijk is.
Nadelen
- Je bent relatief lang aan het studeren;
- Kennis overlapt soms: sommige mbo-opleidingen lijken op hbo-opleidingen waardoor de stof in het begin kan overlappen (kan ook een voordeel zijn: say hello to wat minder hard studeren!);
- Meer studiekosten in totaal.
Veel meer voordelen
Er zijn veel meer voordelen aan doorstromen. Jij bent bijvoorbeeld al een stuk verder in je ontwikkeling dan anderen. Jij weet al hoe het is om een opleiding te volgen, hoe je het beste kunt leren voor tentamens én je hebt al een diploma op zak. Ook ben je al iets volwassener dan andere studenten. Plus:
- Je hebt meer ervaring door stage(s);
- Je weet al iets beter wat je écht leuk vindt;
- Je kunt in verschillende steden studeren en deze ook ontdekken;
- Je ontmoet meer mensen en bouwt meer vriendschappen en een groter netwerk op;
- Je doet meer kennis op.
Started from the bottom…
…Now we’re here! Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik ervoor heb gekozen om een hbo-opleiding te volgen na mijn mbo-opleiding. Ik heb veel meer ervaring op mijn cv dan andere studenten als ik straks ga solliciteren. Wat jij uiteindelijk ook beslist: doe wat je gevoel zegt, dan zit je altijd goed!
Tip van de redactie:
Vind jij nóg vier jaar studeren net iets te lang? Overweeg dan een associate degree!