Terug naar het overzicht
Nog steeds geen studie gekozen. Wat nu?
Roos Franck (17) zit in haar havo-eindexamenjaar. Ze wil meteen aan een vervolgstudie beginnen, maar wat precies weet ze nog niet. De deadline van 1 mei nadert. Om een beter beeld te krijgen van wat ze wil, deed ze de studiekeuzetests van Qompas.
“Een studie kiezen is een stuk lastiger dan ik dacht. Sinds vorig jaar ben ik naar een aantal open dagen geweest maar dat leverde niet veel op. Een docent van de studie Social Work vertelde enthousiast over deze studie. Haar verhaal en de extra informatie op internet vond ik erg prettig. Helaas wist ik daarna wel dat Social Work toch niet precies was waar ik naar zocht. Het is te veel gericht op praktische problemen, zoals schulden, maar ik vind juist de psychologie interessant.”
Psychologie
“Naast psychologie, vind ik talen en organiseren leuk. Omdat ik met mijn profiel geen Psychologie kan doen kwam ik al snel uit bij Pedagogiek. Maar daarvan vond ik eigenlijk alleen het beroep wat ik ermee kon doen leuk; zorgcoördinator. Ik had ook Schoevers (opleiding tot secretaresse) en vooral Journalistiek in mijn achterhoofd. Maar ook bij deze twee studies had ik zo mijn twijfels. Bijvoorbeeld omdat ze zo gericht zijn op de praktijk. Je bent vooral opdrachten aan het uitvoeren en je krijgt bijna geen theorie.”
Studiekeuzetest
“Kortom: ik wist het echt niet en de tijd begon te dringen. Ik zit op een school die geen studiekeuzetests aanbiedt. Voor het schrijven van dit artikel kon ik de studiekeuzetest van Qompas maken.”
Competenties
“De studiekeuzetest bestaat uit verschillende onderdelen. De competentietest geeft weer wat je sterke kanten zijn. De uitslag kwam bij mij precies overeen met wat ik zelf dacht. Zo scoorde ik hoog op mondeling- en schriftelijk communiceren, helpen en organiseren. De persoonlijkheidstest deelt je in bij een bepaald type. Bijvoorbeeld het type organisator, overtuiger of denker. Het was dan ook weer niet verrassend uit te komen op het type organisator-helper; een combinatie van twee types”.
Interesses
“Bij de interessetest krijg je als uitslag een top vijf van je interesses. Dié uitslag was wel anders dan verwacht. Zo stond er in mijn top vijf o.a. Europa, Franse taal en filosofie. Nou had ik wel Europa aangeklikt als een gebied wat ik interessant vond, maar dat die keuze gelijk op nummer één kwam vond ik een beetje gek. Wel overeen kwamen gedrags- en psychotherapie, vertalen en tolken. Daarnaast vond ik filosofie op de vierde plek ook iets om me wat meer in te verdiepen. Blijkbaar had ik daar dan toch wat mee.”
Medische wetenschappen
“De uitslag van de laatste test was al helemaal onverwacht en bijna verwarrend. De factoren waar ik het hoogst op scoorde waren medische wetenschappen en paramedici. Ik vroeg me eerlijk gezegd een beetje af waar dat vandaan kwam. Aan de andere kant vond ik het hartstikke bijzonder en boeiend dat dit eruit kwam. Normaal gesproken sluit ik dit soort opleidingen altijd snel uit omdat ze me niet zo aanspreken, maar misschien is het toch wel iets voor mij en moet ik het een kans geven door naar een open dag te gaan. Het komt toch niet voor niks uit deze test.”
Open dagen bezoeken
“Zekerheid over wat ik wil gaan doen heb ik nog niet na het maken van de tests. Maar ik ben zeker verder gekomen en heb ik nu meer opties openstaan. De tests geven inzicht in wat je nou écht leuk vindt. Daarnaast heb je niet alleen iets aan de uitslagen maar ook aan het maken ervan. Ze zijn allemaal erg uitgebreid en ik vind de manier waarop de vragen gesteld worden ook fijn. Om een goede keuze te kunnen maken ga ik komende tijd nog meer open dagen bezoeken en praat ik hierover met mensen uit mijn omgeving. Met het eindexamen en de keuze voor een studie in zicht, worden komende maanden erg spannend.”