Terug naar het overzicht
Tips om je examens of toetsweek goed door te komen
Natuurlijk ben jij al lang begonnen met studeren voor je eindexamen of je proefwerkweek. Of toch niet? Hoe pak je het aan om zoveel tegelijk te leren? Hoe weet je of je de stof ook echt kent? Hieronder volgen zes tips van onderwijspsycholoog Peter Verkoeijen*. Succes!
Plan
Bekijk wat je precies moet leren. Wacht niet tot het laatste moment. Niet stampen, maar spreiden. Tien uur achter elkaar leren vlak voor een examen of proefwerk werkt minder goed dan tien uur spreiden over een langere periode. Wees niet bang dat je alles weer vergeten bent als je lang van te voren begint. Door herhaling blijft de stof beter in je hoofd. Bouw ook extra tijd in. Wij hebben soms de neiging te onderschatten hoeveel tijd iets kost. Zo houd je ook tijd over om te ontspannen.
Pauzeer
Hoe lang iemand geconcentreerd achter elkaar kan studeren, is per persoon verschillend. Vraag je zelf tijdens het leren steeds af of je nog weet wat je zojuist hebt gelezen of geleerd. Als je merkt dat je niks meer opneemt, pauzeer dan. Maak ruimte in je hoofd. Ga even iets anders doen; bewegen bijvoorbeeld.
Maak zelf je samenvattingen
Het lijkt makkelijker om een samenvatting van een ander te nemen. Maar als je er zelf een maakt, ben je in je hoofd al actief met de stof bezig. Je onthoudt en begrijpt dan beter wat je moet leren. Als je een samenvatting per hoofdstuk maakt, probeer dan nieuwe stof steeds aan de voorgaande te koppelen.
Overhoor jezelf
Probeer de informatie eens hardop aan iemand uit te leggen. Of stel jezelf voor dat je er een presentatie over moet geven. Wat zou je vertellen? Hardop leren kan je zelfvertrouwen geven; je weet dan zeker dat je het snapt of kent. Oefenen met examenbundels werkt ook goed. Je leert de manier kennen waarop vragen worden gesteld. Zoek ook op internet naar nuttige overhoorapps.
Laat je niet afleiden
Laat je tijdens het studeren (en het zoeken naar apps) niet afleiden door je telefoon of andere media. Je doet er veel langer over en je neemt de stof niet zo goed op. Probeer jezelf gedurende een periode (bijvoorbeeld een half uur tot een uur) te concentreren en leg je telefoon dan weg. Popmuziek kan ook afleidend zijn als je moet studeren.
Ontspan en slaap goed
Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar van stress ga je niet beter studeren. Houd in je planning rekening met pauzes en tijd om te ontspannen. Na een nacht doorhalen, red je het de volgende dag misschien nog wel, maar de kans is groot dat je dagen daarna moe bent. Ook neem je stof minder goed op met weinig slaap. Een beetje spanning vlak voor je examen is trouwens wel goed!
*Peter Verkoeijen is cognitief psycholoog en gespecialiseerd in onderwijspsychologie. Tevens is hij lector Brein en Leren aan de Avans Hogeschool en universitair hoofddocent aan de Erasmus Universiteit.