Een hydrograaf houdt zich bezig met het beschrijven en in kaart brengen van de zeebodem. Wat een landmeter (geodeet) op het land is, doet een hydrograaf op het water. Vaarwegen bevaarbaar houden, havens aanleggen, bagger- en landaanwinningprojecten, olieplatformen bouwen of pijpleidingen aanleggen op de bodem van de oceaan, maar ook de tot de verbeelding sprekende schatzoekers die speuren naar oude scheepswrakken met bijzondere lading. Bij al deze projecten speelt een hydrograaf een belangrijke rol. Bijna tweederde van het aardoppervlak is water en waarschijnlijk zal er in de toekomst steeds meer waterproblematiek zijn. Dit maakt het beroep van de hydrograaf relevant en actueel.
De kern van het werk van de hydrograaf is het in beeld brengen van de zeebodem. Bij hydrografie wordt de diepte van het water gemeten, de samenstelling van de zeebodem, het getij, de golven en de stroming. Dat betekent dus heel veel meten, rekenen en tekenen. De computer is een onmisbaar instrument voor een hydrograaf omdat een computer enorme hoeveelheden berekeningen kan uitvoeren in korte tijd. De metingen voert de hydrograaf uit vanaf het water of het land. De gegevens die een hydrograaf aanlevert, zijn van groot belang voor baggeraars of offshorebedrijven (winning van delfstoffen) maar ook voor een instantie als Rijkswaterstaat of de Koninklijke Marine.
Als je hydrograaf wilt worden dan is het meest voor de hand liggend om de hbo opleiding Hydrografie (Ocean Technology) te volgen aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling.