Hoe oud is het heelal? Hoe zijn de sterren ontstaan en hoe vormen nieuwe zich? Welke natuurkundige processen spelen hierbij een rol? Als deze vragen je boeien, past Sterrenkunde bij jou.
Als sterrenkundige wil je het heelal begrijpen en in kaart brengen. Je bestudeert de sterren, het gas daartussen en clusters van sterrenstelsels. De enige manier om de objecten en processen in het heelal te bestuderen is door ze te observeren. Ze geven straling af (zoals röntgen, infrarood licht en radiogolven) en die kun je opvangen en onderzoeken.
Het vakgebied Sterrenkunde ontwikkelt zich in een hoog tempo, mede dankzij nieuwe technieken en betere telescopen. In Groningen bestudeer je de Melkweg, de structuur en dynamiek van sterrenstelsels, het heelal en de vorming van planetaire systemen. Daarnaast ontwikkel en verbeter je astronomische instrumenten. Je kunt zelfs een minor (in het derde jaar) volgen op het gebied van Instrumentation and Informatics.
Is dit de bachelor voor jou?
Sterrenkundigen proberen het heelal te begrijpen in termen van moderne natuurkunde. Om sterrenkunde te studeren moet je geïnteresseerd zijn in natuurwetenschappen en gefascineerd door processen die zich ver, ver weg afspelen. Je moet ook goed zijn in wiskunde en natuurkunde. Heb je ook een bijzondere belangstelling voor techniek? Je zou je kunnen specialiseren in het ontwerpen en bouwen van astronomische onderzoeksinstrumenten.
Wil je meer informatie? Lees hier meer over de opleiding of vraag een brochure aan!