Informatica speelt een rol in ons dagelijkse leven. Denk maar aan de vele apps op je smartphone, sociale netwerken, games. Software doet dag in dag uit bedrijven, onderzoek, ziekenhuizen en andere instellingen draaien. In deze bachelor maak je kennis met de abstracte en toegepaste aspecten van informatica, een perfecte uitvalsbasis naar artificiële intelligentie of cybersecurity.
Over de opleiding
In de bacheloropleiding in de informatica leer je complexe technische problemen op een systematische manier te benaderen. Je vertrekt van een abstract, globaal overzicht van het domein van de informatica. Van daaruit maak je geleidelijk aan kennis met talrijke concepten en technieken, vaak geïllustreerd en uitgewerkt in diverse toepassingsdomeinen. Je krijgt concrete intellectuele uitdagingen zoals algoritmes en complexe softwaresystemen uitdenken, beveiligingsprotocollen ontwikkelen, artificieel-intelligente systemen opzetten, software testen, data beheren … Bij elk project leer je naast de technische aspecten oog te hebben voor de praktische realiseerbaarheid, efficiëntie, flexibiliteit, robuustheid en economische verantwoording. De focus op de informatica wordt aangevuld met verwante bètawetenschappelijke opleidingsonderdelen zoals wiskunde, natuurkunde en data-analyse. Je maakt daarnaast kennis met verbredende disciplines zoals wijsbegeerte en wetenschapscommunicatie.
Is deze opleiding iets voor jou?
- Je bent geboeid door informatica en wilt niet enkel leren programmeren, maar ook fundamentele concepten doorgronden.
- Je bent bereid om nieuwe technologische evoluties op te volgen. Informatica is namelijk een continu evoluerend domein.
- Je hebt interesse in bètawetenschappen. Je wilt begrijpen hoe de dingen in elkaar zitten.
- Ook wiskunde interesseert je. In je vwo-opleiding koos je voor zoveel mogelijk wiskunde, en je was er nog erg goed in ook.
- Je denkt analytisch en gestructureerd na over problemen en zoekt naar creatieve oplossingen. Je gaat nauwkeurig en ordelijk te werk.
- Een goede basiskennis Engels komt van pas bij het bestuderen van Engelstalige literatuur en in het latere beroepsleven.
De vrijblijvende ijkingstoets test je voorkennis van wiskunde, redeneren, logica en computationeel denken, ruimtelijk inzicht en modelleren.
Deze opleiding is te volgen in Leuven of in Kortrijk. Tussen beide programma's is zeker overlap, maar elke campus legt ook eigen accenten in de keuzeruimte. Beide campussen bieden unieke minors aan. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier de opleiding informatica.