Architecten geven vorm aan onze hedendaagse cultuur en maatschappij. Ze bepalen mee hoe mensen leven, werken en wonen. In deze opleiding leer je ontwerpen en creatief denken, maar maak je ook kennis met bouwtechnische aspecten, cultuurtheoretische perspectieven, management, historische en sociologische situering.
Over deze opleiding
Als architect geef je de toekomst van de samenleving mee vorm. Je denkt creatief na over maatschappelijke thema's als wonen, mobiliteit, stedelijkheid en klimaat. Het ontwerpen staat centraal in de opleiding: je bedenkt ruimtes en leert omgaan met materialen door te ontwerpen, plannen en bouwen.
- De helft van de opleiding omvat ontwerpgerichte vakken: twee halve dagen per week breng je door in het ontwerpatelier, waar je aan je ontwerpopdracht werkt (alleen of in groep). Je probeert, ontwerpt, puzzelt, denkt na, overlegt, presenteert en krijgt feedback van je atelierdocenten en medestudenten. Met die feedback ga je verder aan de slag tijdens de les en thuis/op kot.
- De andere helft bestaat uit theoretische opleidingsonderdelen in verschillende domeinen:
- De opleidingsonderdelen geschiedenis en theorie geven het creatieve proces een cultuurtheoretische context.
- Het onderdeel bouwtechnieken leert je draagstructuren te ontwerpen en te dimensioneren, en brengt je technische en bouwfysische inzichten aan. Het toont je hoe een gebouw te ontwerpen tot op het niveau van het technische detail.
- In het opleidingsonderdeel management maak je kennis met de praktijk en leer je architecturale of stedenbouwkundige projecten te begeleiden.
Is architectuur iets voor jou?
- Je hebt een brede culturele en maatschappelijke interesse.
- Je houdt ervan kritisch na te denken over je omgeving, in een historische, actuele en toekomstige context.
- Je bent creatief ingesteld: je wilt ontwerpen en projecten uitvoeren. Je bent tegelijkertijd intuïtief en analytisch.
- Je beschikt over een goed ruimtelijk inzicht.
- Je hebt interesse in innovatie, duurzaamheid en techniek.
- Je bent zelfstandig en neemt een eigen positie in, maar je werkt ook graag samen met anderen.
- Je bent een planner en je bent bereid je tijd en aandacht te verdelen tussen theorie en ontwerpen.
- Je hebt enige voorkennis van wiskunde (driehoeksmeetkunde, elementaire functies, afgeleiden en integralen). In het middelbaar onderwijs had je nog voldoende wiskunde om op te bouwen in deze bachelor.
Overweeg je om de opleiding architectuur te starten? Raadpleeg de reflectietool. Zo kom je te weten of je het verwachte instapniveau haalt en kun je je studiekansen beter inschatten.
Deze opleiding is te volgen in Brussel of in Gent. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier de opleiding architectuur.