Kinesitherapie betekent letterlijk: genezen door te bewegen. Als kinesitherapeut reik je oplossingen aan voor bewegingsproblemen ten gevolge van ongeval, ziekte of handicap. Met aangepaste oefeningen help je je patiënten lichamelijke letsels en beperkingen te boven te komen. Zo word je een wetenschappelijk onderlegde zorgverlener of onderzoeker. Deze opleiding heet in Nederland fysiotherapie, en wordt daar enkel op hbo-niveau aangeboden, in tegenstelling tot deze opleiding aan KU Leuven.
Over de opleiding
In de bachelor in de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie focus je op evaluatie, therapie en revalidatie van bewegingsfouten en -tekorten. Je vertrekt steeds van een brede wetenschappelijke basis. Die bouw je op door opleidingsonderdelen uit vijf leerlijnen te volgen.
- Natuur- en biomedische wetenschappen: je verdiept je in basiswetenschappen zoals celbiologie, chemie, natuurkunde en anatomie. Je bestudeert hoe het menselijk lichaam functioneert, hoe menselijke statiek en beweging ontstaan en hoe ze te beschrijven.
- Revalidatiewetenschappen: je krijgt inzicht en praktische vaardigheden in de musculoskeletale, neurologische, pediatrische en inwendige aandoeningen en de geestelijke gezondheidszorg. Zo leer je dat revalidatiewetenschappen op het kruispunt staan van de wetenschappelijke basis en de vaardigheden en ervaring van de therapeut.
- Mens en maatschappij: je ontwikkelt een open blik op de samenleving via filosofie, psychologie, recht ... Zo leer je jezelf te kaderen als toekomstige therapeut, en je patiënt als lid van de samenleving.
- Onderzoeksmethodologie: je legt de fundamenten van je evidence based practice, door hypotheses te formuleren, data te verzamelen en statistisch te verwerken, wetenschappelijke literatuur te zoeken en te interpreteren.
- Stage: Via casussen, rollenspellen, getuigenissen van patiënten … toets je je kennis aan de praktijk. Ook volg je observatiestages vanaf de eerste bachelor. Je maakt kennis met de praktische en deontologische aspecten van het beroep en je traint je communicatieve en (zelf)managementvaardigheden.
Is deze opleiding iets voor jou?
- Je hebt een degelijke basis in bètawetenschappen als wiskunde, chemie en natuurkunde
- Je voelt je een hulpverlener.
- Je bent geduldig, betrouwbaar, je hebt een luisterend oor en je bent empathisch.
- Je hebt interesse in de revalidatie van mensen met functionele problemen.
- Je hebt zelf een gezonde levensstijl. Je kiest voor een staand beroep: bepaalde technieken vergen een fysieke inspanning en je moet zelf de oefeningen kunnen demonstreren.
- Je bent zelfstandig, kritisch en proactief, zowel tegenover de leerstof als het leerproces. Je werkt planmatig en gedisciplineerd.
- Je beheerst minstens één zwemslag om oefeningen te begeleiden in water. Meer info rond de nodige zwemvaardigheid vind je hier.
Voor de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie kan je ook deelnemen aan een niet-verplichte, niet-bindende ijkingstoets. Deze gaat door aan het begin van de zomer.
Deze opleiding is te volgen in Leuven of in Brugge. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie.