Filosoferen begint met verwondering. Over de mens, die zowel de mooiste als de meest verschrikkelijke dingen doet, over gelijkheid en verschil tussen man en vrouw, oud en jong, goed en kwaad, leven en dood ... Als filosoof hou je de mens wakker, door deel te nemen aan het maatschappelijke debat met wetenschappelijk onderbouwde standpunten.
Over de opleiding
De bachelor in de wijsbegeerte leert je kritische vragen stellen, zonder genoegen te nemen met gemakkelijke antwoorden. Je bouwt aan een grondige basiskennis van het hele domein van de wijsbegeerte. Je bestudeert de geschiedenis van de filosofie en haar deelgebieden (ethiek, antropologie, logica, metafysica …). Daarnaast ontwikkel je filosofische vaardigheden die nodig zijn om je eigen opinie te vormen en te verwoorden. Je leert bronnen opzoeken en gebruiken, en je gedachten verwoorden en beargumenteren. Je denkt na over de teksten van grote filosofen, en je leert hun ideeën en argumenten in vraag stellen en erover discussiëren. Zo kun je zelf een standpunt in te nemen in de actuele wijsbegeerte en het maatschappelijke debat.
Is deze opleiding iets voor jou?
- Je hebt een open geest en een historisch bewustzijn.
- Je hebt een brede interesse en een intellectuele nieuwsgierigheid.
- Je houdt ervan om te ‘worstelen’ met teksten: lezen, ontdekken van argumentatieve structuur, zelf schrijven ...
- Je kunt abstract en conceptueel denken.
- Je bent kritisch ingesteld tegenover jezelf en tegenover de theorieën die je aangereikt worden.
- Je hebt interesse in andere wetenschappen. De filosofie buigt zich immers ook over wetenschapsfilosofische vragen.
- Om vakliteratuur te begrijpen, heb je een (passieve) kennis van het Engels, Frans en Duits. Zo nodig, ben je bereid om aan je talenkennis te werken.
Deze opleiding is te volgen in Leuven. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier de opleiding wijsbegeerte.