In de opleiding biomedische wetenschappen leer je alles over het menselijk lichaam. Je leert hoe het lichaam van een gezond mens functioneert, van moleculair niveau tot het hele organisme. Daarnaast leer je hoe ziekten ontstaan en hoe je deze kan voorkomen.
Over de opleiding
In de eerste en tweede studiefase volgen alle studenten een grotendeels gemeenschappelijk programma. De nadruk ligt op basiswetenschappen zoals wiskunde, biologie, chemie en biofysica. Je krijgt een grondige introductie in de biomedische wetenschappen met vakken zoals celbiologie, microbiologie, moleculaire genetica, immunologie en systeemfysiologie. Je leert daarbij de theorie omzetten naar de praktijk.
- In de latere fases van de bacheloropleiding wordt dieper ingegaan op de organisatie van weefsels en organen, de stofwisseling, afweermechanismen en het ontstaan van ziekten. Steeds weer wordt de theorie in de praktijk uitgewerkt.
- In de derde studiefase is er ook een ruim aanbod aan vakken waaruit je zelf mag kiezen (bv. oncobiologie, neurobiologie, immuniteit en infecties, humane genetica,...).
- Aan het einde van de bacheloropleiding leer je in je bachelorproef zelfstandig een biomedisch probleem analyseren en oplossen. De resultaten stel je nadien voor aan je collega’s aan de hand van een presentatie.
Is deze opleiding iets voor jou?
- Je werkt graag in teamverband en je wilt met anderen tot een oplossing komen: onderzoek doe je immers nooit alleen en gebeurt vaak in een internationale context.
- Je beschikt over de nodige intellectuele en communicatieve capaciteiten om informatie te verwerken en onderzoeksresultaten correct te interpreteren, neer te schrijven en te presenteren.
- Je beschikt over een goed geheugen en je bent bereid om regelmatig aan je kennis en vaardigheden te werken.
- Een aanleg voor de praktische en nauwkeurige uitvoering van onderzoekstechnieken is een troef.
- Je hebt een wetenschappelijke instelling en je bent geïnteresseerd in het (dis)functioneren van het menselijk lichaam en in ontstaansmechanismen van ziekten.
Overweeg je om de opleiding biomedische wetenschappen te starten? Dan kan je deelnemen aan een ijkingstoets. De toets zal je een goed beeld geven van je wiskundige en bètawetenschappelijke vaardigheden en kennis in verhouding tot het verwachte instapniveau van de bacheloropleiding.
Deze opleiding is te volgen in Leuven of in Kortrijk. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier de opleiding biomedische wetenschappen.