Na afstuderen beschik je over heel wat kennis en competenties en een waaier aan loopbaanmogelijkheden. Musicologie is een erg brede opleiding. Musicologen zijn daarom van alle markten thuis en worden gewaardeerd in uiteenlopende beroepssectoren:
- Erfgoed en cultuur: Dankzij de grondige studie van de westerse muziek, gecombineerd met een brede culturele vorming, ben je als musicoloog de uitgelezen persoon om functies uit te oefenen in de culturele sector. Operahuizen, festivals, symfonische orkesten, cultuurcentra, concertorganisatoren, muziekuitgeverijen, instrumentenmusea ... allemaal zullen ze je kennis en expertise appreciëren. Je komt er in aanmerking om zeer uiteenlopende functies waar te nemen, zoals artistiek directeur, programmadirecteur, programmamedewerker, dramaturg, bibliothecaris, educatief medewerker, gids, producent, medewerker in een museum, archivaris en erfgoedbeheerder.
- Media en communicatie: Naast de cultuursector, kun je ook kiezen voor een carrière in de media, bijvoorbeeld bij de radio. Als muziekjournalist kun je terecht bij de geschreven pers.
- Privésector en overheid: Musicologen vormen de ideale medewerkers in openbare instellingen en administraties, educatieve diensten of onderzoeksinstellingen.
- Onderwijs en onderzoek: Met je diploma kun je ook terecht in het secundair onderwijs (muzikale opvoeding, esthetica, cultuurwetenschappen), het hoger onderwijs of aan conservatoria en muziekacademies (AMC en muziekgeschiedenis). Gebeten door onderzoek? Dan kun je na het behalen van je masterdiploma een doctoraatsopleiding aanvatten.