Na afstuderen beschik je over heel wat kennis en competenties en een waaier aan loopbaanmogelijkheden. Archeologen zijn daarom van alle markten thuis en worden gewaardeerd in heel uiteenlopende beroepssectoren:
- Archeologische sector: Na je studie archeologie ben je een gekwalificeerde veldarcheoloog. Je kunt dus aan de slag bij elke binnen- en buitenlandse archeologische dienst, zowel in de openbare als de privésector. Je hebt ook een goede kennis van het wettelijke kader waarbinnen de archeologie functioneert. Wil je dus graag meewerken aan het archeologisch beleid? Voor het archeologisch beheer van gewestelijke, provinciale en gemeentelijke overheden ben jij de geknipte persoon.
- Erfgoed en cultuur: Daarnaast zijn archeologen ook inzetbaar in de erfgoedsector, musea, de antieksector en kunstgalerijen.
- Media en communicatie: Je kunt ook aan de slag in uitgeverijen of in de media, als medewerker bij de radio, tv of geschreven pers.
- Privésector: Dankzij je algemene vorming kun je ook terecht in de bedrijfswereld, de administratie en de dienstensector.
- Onderwijs en onderzoek: Naast specifiek archeologisch veldwerk kun je ook verdergaan in het wetenschappelijk onderzoek. Een doctoraat biedt je de mogelijkheid om je te verdiepen in een specifiek onderwerp en om een wezenlijke bijdrage te leveren aan het onderzoeksdomein. Houd je ervan je kennis over te brengen op jongeren, dan is een job als leerkracht iets voor jou.