Religie is niet weg te denken uit het menselijke bestaan. Vroeger en nu, hier en overal ter wereld, geven mensen betekenis aan het leven vanuit hun geloof en spiritualiteit. In deze opleiding bestudeer je het christendom en andere wereldgodsdiensten en levensbeschouwelijke stromingen, vanuit verschillende invalshoeken.
Over de opleiding
Religie blijft belangrijk, ook al is in het Westen de rol van geïnstitutionaliseerde religie kleiner geworden. Er ontstaan nieuwe vormen van religiositeit en zingeving, onze samenleving wordt steeds meer multireligieus, politieke en militaire conflicten krijgen een religieuze dimensie ... Wil jij verantwoord leren nadenken over deze evoluties, vanuit verschillende invalshoeken en met methodologische verscheidenheid? In de bachelor theologie en religiewetenschappen bekijk je religie op een wetenschappelijke wijze, in een voortdurende wisselwerking met andere menswetenschappen (psychologie, sociologie …), dus ook vanuit de vragen van mensen.
Theologie bestudeert heel wat aspecten van de christelijke traditie, opgedeeld in 5 subdisciplines.
- Bijbel: interpretatie van teksten uit het Oude en Nieuwe Testament
- Geschiedenis: het ontstaan en de ontwikkeling van het christendom
- Systematische theologie: wat is geloven voor christenen? En wat geloven zij?
- Ethiek: welk gedrag is wenselijk en haalbaar? Welke rol speelt geloof hierbij?
- Pastoraal: hoe beleven mensen vandaag religie en spiritualiteit en hoe kunnen ze daarbij begeleid worden?
Religiewetenschappen maken je vertrouwd met de wereldgodsdiensten, diverse religiewetenschappelijke disciplines en de interreligieuze dialoog vanuit een buitenperspectief.
Is deze opleiding iets voor jou?
- Je hebt interesse om de christelijke traditie van binnenuit te ontdekken en te bestuderen.
- Je bent geboeid door het historische aspect van het religieuze en je bent benieuwd naar de hedendaagse verschijningsvormen ervan.
- Je wilt meer weten over andere religies (islam, jodendom, boeddhisme, hindoeïsme) en religieuze bewegingen (new age, hare krishna, falung gong …).
- Je bent sociaal bewogen en hebt interesse in menswetenschappelijke disciplines, zoals filosofie, sociologie, psychologie en antropologie.
- Je beschikt over een flinke dosis leergierigheid, een brede interesse en een stevige motivatie.
- Je hebt een basiskennis van Frans en Engels (en eventueel ook Duits) en een efficiënte studiemethode.
Is je persoonlijke geloofsbeleving een belangrijke factor voor deze opleiding?
Een openheid voor geloof en een positieve interesse voor het fenomeen religie zijn wenselijk. Je ervaring met het religieuze kan het makkelijker maken om het religieuze perspectief op de werkelijkheid te begrijpen. De theologische vakken worden gegeven vanuit een christelijk perspectief. Anderzijds word je niet bevraagd of je (al dan niet) gelovig bent: gelovig zijn is dus geen noodzakelijke voorwaarde om te starten met de opleiding.
Deze opleiding is te volgen in Leuven. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier de opleiding theologie en de religiewetenschappen.