Het oude Nabije Oosten wordt de bakermat van de beschaving genoemd omdat hier de eerste steden ontstonden, de eerste velden werden bewerkt en het eerste schrift werd ontwikkeld. Spijkerschrift, hiërogliefen, het Hebreeuws van de bijbel, de fascinerende geschiedenis en cultuur van de regio – al deze onderwerpen en meer komen aan bod in de bacheloropleiding Oude Nabije Oostenstudies in Leiden!
Waarom Oude Nabije Oosten-studies?
In het oude Nabije Oosten is het allemaal begonnen: daar gingen de eerste mensen structureel het land bewerken, de eerste steden kwamen op en de eerste schrift soorten ontstonden, zodat al deze ontwikkelingen op klei, papyrus en steen vastgelegd konden worden. Daar ontstonden de eerste complexe, stedelijke maatschappijen. Het gebied waar dit allemaal gebeurde strekt zich uit van het oude Egypte en Syrië tot in Anatolië (Turkije) en Babylonië (Irak). Stuk voor stuk fascinerende culturen die het bestuderen meer dan waard zijn. De bachelor Oude Nabije Oosten-studies is uniek in Nederland. Je kunt hier de hele regio bestuderen, maar je kunt je ook kunt specialiseren in een specifieke cultuur en taal. Heb je altijd al spijkerschrift of hiërogliefen willen kunnen lezen? Deze opleiding biedt je de kans om dat te leren. Ook maak je kennis met religie, archeologie, literatuur en kunstgeschiedenis. Je ontdekt hoe talen en schriften zich ontwikkelden over een lange periode. Daarnaast leer je hoe grote staten en steden ontstonden, ten onder gingen en hoe archeologen ze in opgravingen terugvonden.
Over de opleiding
Al meteen in het eerste jaar kies je een van deze vier afstudeerrichtingen:
- Egyptologie: Egypte van ca. 3000 voor Christus tot de middeleeuwen. Bestudeer het rijk van de farao’s, hun goden, teksten en de archeologische ontdekkingen.
- Assyriologie: Bestudeer alle aspecten van de Mesopotamische en Anatolische geschiedenis en cultuur, leer het spijkerschrift schrijven en lezen en maak kennis met de talen Akkadisch, Sumerisch en Hittitisch.
- Hebreeuws en Aramees: Leer deze talen lezen en schrijven, onder meer in Bijbelse en Rabbijnse context, ook in oude handschriften. Leer het oude Israël kennen in de context van het Nabije Oosten. Bestudeer het jodendom, zijn geschiedenis en cultuur.
- Het oude Nabije Oosten in breed perspectief: Verdiep je in de oude culturen van het Nabije Oosten en de Klassieke Wereld en de manieren waarop ze met elkaar verbonden. Je houdt je bezig met geschiedenis, godsdienst, archeologie en kunst, van Rome tot Iran, en van de vroegste beschavingen tot de middeleeuwen.
Waarom in Leiden?
- Deze opleiding is - zowel in haar breedte als in haar specialisatie – uniek in Nederland.
- Universiteit Leiden kent een rijke en internationaal erkende traditie op het gebied van oude culturen en is befaamd om haar verscheidenheid aan taal-en cultuuronderwijs.
- De opleidingen heeft nauwe banden met het Rijksmuseum van Oudheden en het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten waar je als student optimaal gebruik van kunt maken.
- Door het kleinschalige karakter van de opleiding krijg je veel persoonlijke aandacht van docenten.
- Je kunt je interesses volgen en zelf je eigen accent in je studie aanbrengen.
- Je doet academische vaardigheden op, zoals het doen van onderzoek, teksten interpreteren, bronnen vinden en beoordelen en helder je ideeën presenteren.
- Daarnaast leer je ook vaardigheden waarvan je in je in je persoonlijke leven en loopbaan veel profijt kunt hebben, zoals samenwerken in een team, communiceren, projectmatig werken en goed plannen.
Past Oude Nabije Oosten-studies bij jou?
Hoe kom je erachter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf de volgende vragen:
- Lees je graag over oude geschiedenis?
- Ben je geïnteresseerd in archeologische opgravingen?
- Heb je een bijzondere interesse voor (vroege) kunst, cultuur en religie?
- Heb je een goed gevoel voor taal en beheers je het Nederlands en het Engels goed?
- Ben je een echte doorzetter?
Beantwoord je al deze vragen met JA dan is dit jouw studie!
Waar kom je na je studie terecht?
Met een studie Oude Nabije Oosten-studies ben je voor verschillende werkgevers interessant. Je kunt bijvoorbeeld goed aan de slag in het onderzoek, bij musea of andere culturele instellingen, in de journalistiek of bij uitgeverijen, in de toeristische sector en in het onderwijs. Sectoren waar onze alumni werkzaam zijn:
- Onderzoek (32%)
- Cultuur, sport en recreatie (17%)
- Onderwijs (17%)
- Uitgeverij/Boekenbranche (17%)
- Non-profitorganisatie (17%)
Meer weten?
Oude Nabije Oosten-studies organiseert het hele jaar door voorlichtingsactiviteiten waarin je een perfect beeld krijgt hoe het is om deze opleiding in Leiden te studeren. En je kunt ook altijd online in contact komen met onze studenten met wie je in een chat al je vragen kunt stellen. En kijk natuurlijk voor meer informatie op de website van Oude Nabije Oosten-studies .