De diepte in met jouw eigen taal. In de studie Nederlands maak je een diepgravende en veelzijdige analyse van de Nederlandse taal en literaire cultuur. Je onderzoekt hoe ze functioneren in allerlei verschillende situaties en doet dat bovendien in internationaal perspectief. Zo ontwikkel je jezelf tot een veelzijdig specialist van je eigen taal en cultuur. Uniek voor Leiden is dat er veel aandacht is voor het thema ‘media’ en dat je je hier zelfs in kunt specialiseren.
Over Nederlandse taal en cultuur
In de driejarige bacherloropleiding Nederlandse taal en cultuur, word je opgeleid tot specialist in de Nederlandse taal en cultuur. Je wil antwoord kunnen geven op vragen als: wat betekent Nederlands in een sterk veranderende wereld? Hoe onderzoek je veranderingen in taal? En wie bepaalt de literaire canon? Daarnaast wil je alles weten over de Nederlandse cultuur. Je bestudeert het Nederlands altijd in internationaal perspectief: van de invloed van Franse ridderromans tot onze slavernijgeschiedenis in het Caraïbisch gebied.
Wat kun je met deze opleiding?
Je kunt ervoor kiezen om na het behalen van je bachelordiploma, een master te volgen. Bijvoorbeeld de master Neerlandistiek of een researchmaster. Maar je kunt ook meteen aan het werk gaan. Na het afronden van de bacheloropleiding Nederlandse taal en cultuur, ben je een expert in de Nederlandse taal en cultuur en heb je diepgaande kennis van literatuur en de rol van media. Ook bezit je specifieke kennis en vaardigheden die horen bij de specialisatie die je hebt gekozen: oudere letterkunde, moderne letterkunde, taalkunde, taalbeheersing of media. Uit onderzoek blijkt dat van onze oud-studenten, 81% binnen twee maanden werk vindt en 88% daarvan vindt direct een baan op hbo- of universitair niveau. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als communicatiemedewerker, in het onderzoek, het onderwijs of bij de overheid.
Opbouw studie
- Eerste jaar: je maakt niet alleen kennis met de belangrijke onderwerpen van je studie, maar je komt tegelijkertijd in aanraking met de basisbeginselen van wetenschappelijk onderzoek. Ook maak je kennis met academische vaardigheden: hoe doe je schriftelijk en mondeling verslag van onderzoek?
- Tweede jaar: je volgt voor de helft een vast programma en voor de andere helft kun je zelf al kiezen hoe je je studie verder wilt inrichten. Kies uit een aanbod dat varieert van opruiende pamfletten uit de Reformatie tot de taal van politiek Den Haag. Volg de cursus Creatief schrijven of loop college bij onze jaarlijkse gastschrijver. Ook speelt de bestudering van media expliciet de hoofdrol, zoals in ‘Nederlandse Media en Maatschappij’.
- Derde jaar: je bent volledig vrij in het kiezen van vakken binnen en buiten de opleiding. Je kunt ook besluiten om stage te lopen en je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Als je je blik nóg verder wilt verbreden, ga je naar het buitenland. Je sluit je studie af met een werkstuk.
Wanneer is Nederlandse taal en cultuur iets voor jou?
Als je:
- Belangstelling hebt voor de invloed van taal op de samenleving. En talent hebt voor de ‘technische’ kant van de taal: grammatica en de historische ontwikkeling.
- De ambitie hebt om inzicht te krijgen in de wisselwerking tussen taal, cultuur en media. En je goed bent in het kritisch analyseren van tekst en beeld.
- Het fijn vindt om veel te lezen. Niet alleen moderne romans, maar ook bijvoorbeeld literatuur uit de tijd van Erasmus.
- Het leuk vindt om iets tot in detail uit te zoeken en je niet terugschrikt voor het bestuderen van theoretische artikelen.
- Ambitieus bent en je wil jouw schriftelijke en mondelinge vaardigheden optimaliseren.
Bijzonder aan de opleiding:
- Nederlandse taal en cultuur heeft vijf specialisaties waar je uit kunt kiezen: Oudere letterkunde, Moderne letterkunde, Taalkunde, Taalbeheersing en Media.
- Je hebt veel keuzevrijheid en bent voor een groot deel regisseur van je eigen opleiding. Je hebt de mogelijkheid om vakken te kiezen die aansluiten bij jouw interesses.
- De speciale aandacht voor nieuwe en oude media, en voor de invloed die deze hebben op de taal en cultuur. Bijvoorbeeld voor de rol van mediatechnologie in belangrijke maatschappelijke omwentelingen (boekdrukkunst, opkomst van dagbladen, radio, tv, internet, sociale media).
- Leiden heeft een bijzondere collegereeks met bekende Nederlandse auteurs. Elk jaar geeft een gastschrijver colleges over literatuur, en daarnaast kun je bij een andere auteur colleges creatief schrijven volgen.
- Het programma biedt ruimte voor stage en buitenlandverblijf in bijvoorbeeld Zuid-Afrika of aan het Nederlands Instituut in Marokko.
- Docenten bij deze opleiding hebben unieke expertise op het gebied van het middeleeuws en 17e-eeuws Nederlands, taalvariatie, retorica en argumentatie, Zuid-Afrikaanse- en Caraïbische literatuur en andere postkoloniale literatuur.
Meer weten?
Nederlandse taal en cultuur organiseert regelmatig open dagen om je te helpen bij je studiekeuze. Tijdens een open dag krijg je een mooi voorproefje van deze opleiding: je spreekt docenten en studenten en je kunt al je vragen stellen. Ook hoor je meer over de inhoud van de colleges en de opdrachten. Bekijk vooraf alvast de opleidingsvideo. Wil je meemaken hoe het is om Nederlandse taal en cultuur te studeren? Kom dan naar (online) Proefstuderen of volg een meeloopdag. Er is ook een studentambassadeur waarmee je alvast kunt chatten. Meer hierover en alle opleidingsinformatie, vind je op de website van Nederlandse taal en cultuur.