Frankrijk is niet alleen het land van grote schrijvers, denkers en het welbekende ‘savoir-vivre’, het is economisch gezien ook van groot belang voor Nederland en de rest van de wereld. Wereldwijd spreken 321 miljoen mensen Frans, als moedertaal of als tweede taal. Het gaat hier om wel 54 verschillende landen. Bestudeer de Franse taal en cultuur en doe vaardigheden op die mooie kansen bieden voor een internationale carrière!
Wat houdt het in om Franse taal en cultuur te studeren?
In de driejarige bacheloropleiding Franse taal en cultuur, bestudeer je de Franse taal en de vakgebieden die daarmee samenhangen. Je richt je daarbij op vier vakgebieden: taalvaardigheid, taalkunde, letterkunde en cultuurkunde. De colleges worden in het Frans gegeven, waardoor je een hoog taalniveau bereikt.
Wat kun je met deze opleiding?
Na je studie ben je als kritische en onafhankelijke denker klaar voor de arbeidsmarkt. Je hebt niet alleen een enorme schat aan vakspecifieke kennis, je bent ook getraind in onderzoek, creativiteit en interculturele en communicatieve vaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als vertaler, docent, redacteur bij kranten of uitgeverijen, beleidsadviseur bij overheidsinstanties of in communicatie- of marketingfuncties bij (internationale) bedrijven. Als je nog verder wil studeren, dan kun je bijvoorbeeld de educatieve master volgen.
Opbouw studie
- Eerste jaar: je volgt inleidende colleges over taalkunde, letterkunde en cultuurkunde. Daarnaast besteed je veel tijd aan taalverwerving: je gaat actief aan de slag om het Frans goed te leren spreken en schrijven.
- Tweede jaar: je verdiept je verder in de Franse taal en cultuur, en de Francofonie (de Franstalige wereld). Door keuzevakken (séminaires’) kun je je eigen accenten leggen. Daarnaast kan je ervoor kiezen colleges Juridisch en Economisch Frans te volgen of een oriëntatie op leren en lesgeven van de Franse taal.
- Derde jaar: je hebt vrije keuzeruimte, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor een stage, een keuzepakket bij een andere opleiding of een verblijf in het buitenland. Tenslotte, schrijf je je bachelor-eindwerkstuk, waarmee je de bachelor afsluit.
Wanneer is Franse taal en cultuur iets voor jou?
Als je:
- Bent geïnteresseerd in Frankrijk en Frans een van je favoriete vakken op school was.
- Een grote liefde voor taal hebt.
- Niet in stereotypen denkt en het jou leuk lijkt om je te verdiepen in Franstalige culturen van over de hele wereld.
- Gemotiveerd, enthousiast en een doorzetter bent.
Bijzonder aan deze opleiding:
- Je leert de taal zeer goed spreken, lezen en schrijven. Het overgrote deel van de colleges wordt vanaf dag één in het Frans gegeven.
- Haar brede benadering van de Franse literatuur. Je bestudeert hier niet alleen de moderne literatuur, maar ook literatuur uit de Middeleeuwen of de periode 1500-1800.
- Er is ruime aandacht voor taalkunde, letterkunde en cultuurkunde, en voor de Franstalige wereld buiten Frankrijk en Europa.
- Studenten met een hoog ingangsniveau kunnen het taalvaardigheidsprogramma versneld doorlopen.
- Je kunt je specialiseren in economisch en juridisch Frans als opstap naar het bedrijfsleven.
- De gezellige studentenstad Leiden.
Meer weten?
Franse taal en cultuur organiseert regelmatig open dagen om je te helpen bij je studiekeuze. Tijdens een open dag krijg je een mooi voorproefje van deze opleiding: je spreekt docenten en studenten en je kunt al je vragen stellen. Ook hoor je meer over de inhoud van de colleges en de opdrachten. Bekijk vooraf alvast de opleidingsvideo. Wil je meemaken hoe het is om Franse taal en cultuur te studeren? Kom dan Proefstuderen of volg een meeloopdag. Er is ook een studentambassadeur bij waarmee je alvast kunt chatten. Meer hierover en alle opleidingsinformatie, vind je op de website van Franse taal en cultuur.