Geowetenschappen slaan een brug tussen de sociale wetenschappen en de natuurwetenschappen. Deze interdisciplinaire wetenschap bestudeert het ‘systeem aarde’ als één geheel, als levende planeet die zich over miljarden jaren vormde, maar vandaag ook vorm krijgt door de wisselwerking tussen natuur en samenleving. Hoe de ondergrond, bovengrond en atmosfeer zich gevormd hebben en hoe de samenleving er vroeger en vandaag mee omgaat, daar ligt de expertise van de geowetenschapper.
Over de opleiding
Geowetenschappen vereisen een interdisciplinaire aanpak. Ze slaan een brug tussen sociale wetenschappen en natuurwetenschappen. De opleiding maakt gebruik van een breed spectrum aan methodologische benaderingen uit exacte en humane wetenschappen en is daardoor uniek. Je krijgt een diepgaand inzicht in de planetaire ontwikkelingen, en je ontdekt oplossingen die de verschillende invalshoeken integreren.
Afstudeerrichting geografie
In de afstudeerrichting geografie verdiep je je kennis over de interactie tussen mens en omgeving door verschillende brillen. Je bestudeert het ontstaan van het landschap als resultaat van natuurlijke processen en menselijk ingrijpen, je bekijkt ons leefmilieu door de ogen van een econoom, en leert hoe de huidige maatschappij doorheen de recente geschiedenis tot stand kwam. Bovendien verdiep je je in geografische methoden zoals GIS (Geografische informatiesystemen) en ruimtelijke statistiek. De internationale excursie en de bachelorproef vormen het sluitstuk van de opleiding: hier breng je de diverse invalshoeken en methoden samen in een geïntegreerd geografisch onderzoek.
Afstudeerrichting geologie
In de afstudeerrichting geologie gaat veel aandacht naar het waarnemingsgebaseerde werk van een geoloog, o.a. de identificatie van gesteenten, mineralen, fossielen en het intensieve geologische terreinwerk. Daarbij maak je gebruik van microscopie en laboratorium opstellingen. Je leert niet alleen geologisch redeneren in tijd en ruimte, maar ook kaarten lezen, opstellen en op het terrein gebruiken.
Is deze opleiding iets voor jou?
- Je wilt van de wereld een betere plek maken, en beseft dat je daarvoor de aarde moet leren doorgronden
- Je hebt interesse in natuur- en sociale wetenschappen en wilt begrijpen hoe natuur en samenleving elkaar beïnvloeden.
- Je wilt dingen zelf onderzoeken, en staat open voor een brede waaier aan werkvormen.
- Je gaat graag naar buiten op onderzoek, in de natuur of tussen de mensen, maar vindt het ook leuk om op de computer of in het labo aan de slag te gaan.
- Voor onderzoekswerk in het labo of op het terrein beschik je over enige technische handigheid, heb je een goed ontwikkeld driedimensionaal ruimtelijk voorstellingsvermogen en werk je nauwgezet.
- Om goed te vatten hoe onze dagelijkse leefomgeving tot stand is gekomen, ben je nieuwsgierig naar de historische ontwikkeling ervan over honderden of duizenden jaren.
Door deel te nemen aan de ijkingstoets krijg je waardevolle feedback over je wetenschappelijke startcompetenties. Zo weet je meteen of het nuttig is om je wiskunde- en/of chemiekennis bij te spijkeren
Deze opleiding is te volgen in Leuven. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier de opleiding geowetenschappen.