Terug naar het overzicht
Examens of toetsweek? Check deze 5 tips
Op donderdag 11 mei is het zover. Dan starten de twee meest spannende weken van het voorgezet onderwijs, namelijk het eindexamen! Misschien ben je al hard aan het leren voor je examens, of heb je nog een laatste toetsweek waar je voor moet ploeteren. In beide gevallen is het nog even doorzetten. We geven je 5 tips waarmee de eindstreep van dit schooljaar steeds dichterbij komt.
1. Maak een papieren planning
Een planning maken op papier klinkt misschien heel ouderwets, maar het werkt écht. Dat komt omdat je deze planning overal kan ophangen zodat je er altijd een snelle blik op kan werken. Ook kan je een papieren planning gemakkelijk meenemen in je tas als je bijvoorbeeld op een andere plek gaat leren. Maar het grootste voordeel van een papieren planning is dat je niet word afgeleid. Als je een planning op je telefoon maakt ben je toch sneller geneigd om bijvoorbeeld even we Whatsappen met vrienden.
2. Zoek een studeeromgeving die goed bij je past
Een plek waar je geconcentreerd en in alle rust kan studeren is erg belangrijk als je gaat leren voor je examens of toetsweek. Als je het fijnste in je slaapkamer leert, is het aan te raden om je bureau op te ruimen, want een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd. Zo kan je beter het overzicht behouden en raak je je focus minder snel kwijt. Leren in een bibliotheek is ook een plek waar veel mensen goed kunnen focussen. Dit komt omdat hier vaak een rustige sfeer hangt.
3. Wissel leervormen af
Leren, oefenen, video’s bekijken en samenvatten. Het zijn allemaal voorbeelden van verschillende vormen van leren die een totaal andere inspanning vragen van onze hersenen. Het is daarom belangrijk om deze leervormen af te wisselen, want anders vermindert je de efficiëntie van het leren. Kijk bijvoorbeeld eerst een video over de leerstof en maak hier vervolgens een schriftelijke samenvatting van. Op deze manier leer je veel efficiënter.
4. Leg de leerstof uit aan iemand anders
De beste manier om te testen of je iets goed begrijpt, is om het uit te leggen aan iemand anders. Want iets herkennen of iets kunnen uitleggen is nog een heel verschil. Vraag thuis aan iemand of je hem/haar mag bijpraten over jouw leerstof. Op deze manier test je jezelf. Gaat dit soepel? Dan kan je er wel vanuit gaan dat je dit ook goed kan uitleggen aan je leerkracht of goed zou kunnen opschrijven tijdens het maken van je examen.
5. Even helemaal niks
Het allerbelangrijkste is om soms even helemaal niks te doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen zich gemiddeld 45 minuten achter elkaar kunnen concentreren. Alles wat je daarna bestudeert wordt minder effectief opgenomen door je hersenen. Dus geniet van een blokje om, de frisse buitenlucht of toch even van een paar vermakelijke filmpjes op TikTok.
Heel veel succes!! 🍀