Terug naar het overzicht
7 tips om je goede voornemens vol te houden
Met het nieuwe jaar in zicht, komen ook de goede voornemens tevoorschijn. Of het nu gaat om gezonder leven, betere cijfers halen, minder snoepen, of meer sparen, het blijft lastig het ook écht vol te houden. Met deze tips gaat dat jou zeker lukken!
1. Focus op wat echt belangrijk is
In januari begin je met een frisse blik en wil je dingen anders aanpakken. Maar dat gaat niet vanzelf. Hoe pak je dat aan? Realiseer je om te beginnen dat veranderingen langzaam gaan. Beperk jezelf daarom in het aantal voornemens. Maak een topdrielijstje met voornemens waar je écht voor wilt gaan, in plaats van die hele waslijst. Zo focus je beter op wat echt belangrijk is.
2. Maak je voornemens concreet
Misschien zweven je voornemens als losse zinnen door je hoofd. Ga ervoor zitten en maak ze concreet. Stel jezelf deze vragen: Wat wil je bereiken? Hoe lang doe je daarover? Wat heb je daarvoor nodig? Wanneer is je voornemen uitgevoerd en bereikt? Hoe voel je je dan? Schrijf dit op en lees het als je het moeilijk hebt.
3. Maak je voornemens visueel
Maak je voornemens visueel door een droombord of visiebord te maken. Dit zijn collages met foto’s en teksten met jouw wensen. Waar wil je heen en wat wil je bereiken? Sla deze collage op als je achtergrond op je mobiel, zodat je steeds als je op je telefoon kijkt, wordt gemotiveerd door je visiebord.
4. Deel je voornemens met anderen
Als je voornemens alleen voor jezelf houdt, is het moeilijker om je eraan te houden. Wanneer jouw beste vriend of vriendin weet van jouw voornemens, kan hij of zij jou helpen. Dan bezwijk je niet meteen als je de geur van versgebakken friet ruikt, terwijl jouw voornemen is om gezonder te eten. Help elkaar!
5. Maak samen goede voornemens!
Gedeelde smart is halve smart. Het is veel leuker om samen voor een doel te gaan. Zo is het ook makkelijker om je voornemens vol te houden. Ga bijvoorbeeld samen sporten of stel samen een gezond eetschema op waaraan jullie je beiden willen houden. Zo vallen jullie minder snel terug in jullie oude gewoonten.
6. Bereid je voor op tegenslagen
Er komt een moment dat het lastig wordt. Dat noemen we crisismomenten. Dan zijn we geneigd in oude patronen te vervallen. Denk bijvoorbeeld aan een lastige toetsweek, waarin je net wat sneller naar die reep chocola grijpt. Juist op dit soort momenten is het belangrijk om vol te houden. Weersta het stemmetje in je hoofd! Dat is echt lastig, maar daarna ben je extra trots op jezelf.
7. Beloon jezelf
Goede voornemens behouden is niet alleen afzien. Je werkt naar iets toe wat je graag wilt en daar mag je jezelf voor belonen. Zo houd je het leuk voor jezelf en zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft. Stel bijvoorbeeld maanddoelen op. Kijk aan het einde van iedere maand terug of je die hebt gehaald en beloon jezelf hiervoor. Koop iets lekkers, ga iets leuks doen, of bestel die schoenen die je al lang wilde. Je hebt het verdiend!