Terug naar het overzicht
Open dag: zo prik jij door de mooie praatjes heen!
Zit je net in de bovenbouw, moet je je gaan verdiepen in je studiekeuze. Wat wil jij studeren en vooral ook waar? Hoe zinvol zijn open dagen als alle opleidingen zich alleen van hun beste kant laten zien? Met deze tips & tricks prik jij daar dwars doorheen.
Wat wil je precies weten van je studie?
Open dagen zijn zinvol, ook al lijkt alles mooier dan in werkelijkheid. Je krijgt op een open dag veel praktische informatie. Bijvoorbeeld:
- Hoe groot is je klas?
- Welke vakken krijg je?
- Hoeveel contacturen en uren zelfstudie heb je?
- Wanneer ga je (eventueel) stage lopen?
- Welke beroepen zijn mogelijk na de opleiding?
- Wat zijn manieren van toetsing: kennistoetsen, presentaties of verslagen?
- Wat is het aantal vereiste studiepunten per jaar voor deze studie?
Maak foto’s en aantekeningen
Het is handig om alles per opleiding op een rijtje te zetten en daarna te vergelijken. Mijn tip is dus: maak aantekeningen foto’s op de open dagen. Je wordt echt overspoeld met informatie en indrukken, dus als je niks opschrijft, ben je de helft aan het eind van de dag vergeten.
Hoe prik je door het mooie plaatje heen?
En dan de belangrijkste vragen, waar jij echt een eerlijk antwoord op wilt. Die stel je natuurlijk niet aan de docenten, maar aan studenten van de opleiding. Bijvoorbeeld:
Wat ga je precies leren? Hoeveel stof krijg je per tentamen? Levert dat veel stress op? Hoe moeilijk of makkelijk is die stof? Hoe zijn de docenten écht? Hoe streng zijn ze bijvoorbeeld met inleverdata? Hoe ervaren de studenten de studie? Zijn hun verwachtingen uitgekomen? Wat viel tegen?
Sfeer proeven
Misschien wel de belangrijkste reden voor een open dag is de sfeer van de opleiding. Vraag je af hoe het gebouw voelt. Vind je de inrichting fijn? Zie jij jezelf daar rondlopen?
Bedenk welke vragen je wilt stellen en aan wie
Misschien heb jij nog specifieke vragen die je wilt stellen. Schrijf ze van tevoren op.
Denk bijvoorbeeld aan: buitenlandervaring opdoen of de manier waarop je les of college krijgt. Misschien heb jij wel extra begeleiding nodig omdat je ADD, een vorm van autisme of dyslexie hebt. Krijg jij dan extra tijd tijdens je tentamens, net zoals op de middelbare school? Denk ook aan vragen over de stad. Bijvoorbeeld als je plannen hebt om op kamers te gaan.