Terug naar het overzicht
Dit zijn de 6 leukste bijbaantjes
De examens zitten erop en voor de andere scholieren staat de zomervakantie ook voor de deur. Naast veel chillen, op vakantie gaan en vrije tijd inhalen, wil je vast ook wat bijverdienen. Lees daarom hier wat de beste baantjes zijn voor jou deze zomer!
Ga golfballen rapen
Je hebt vast wel eens gehoord van een ballenjongen of -dame bij tennis. Zij verzamelen ballen die ver weg zijn geslagen. Bij golf wordt dan misschien een kleinere bal gebruikt, de afstanden zijn des te groter. Bij veel golfverenigingen staan er dan ook vacatures open voor ballenrapers. Je bent lekker in de buitenlucht en in een sportieve omgeving. Iets voor jou? Check bij de golfclub in jouw buurt de mogelijkheden.
Neem een oppasbaantje
Ben jij goed met kinderen? Wil jij een bijbaantje met verantwoordelijkheid en gezelligheid? Dan is oppassen misschien iets voor jou. De lockdown is zo goed als verleden tijd en ouders van jonge kinderen willen ook wel weer eens een avondje uit. Bovendien staat de zomervakantie voor de deur en hebben de meeste ouders hebben geen zes weken vakantie. Een ideaal moment dus voor een oppas die leuke dingen doet met de kinderen. Naar het zwembad, een pretpark of gewoon een ommetje rond het park of een ijsje halen is geen straf met dit mooie weer.
Ga bedienen op een terras of op het strand
Nu de coronaregels eindelijk versoepelen, kunnen we weer vaker uitgaan. Natuurlijk kun je na al dat examengeweld lekker zelf op een terras neerploffen, maar je kunt er ook als barman of -dame aan de slag. Lekker veel gezelligheid om je heen en late diensten hoef je niet te onderbreken door een wekker voor school de volgende dag.
Werken in een winkel
Nu de winkels weer open mogen zijn veel winkels zijn weer hard op zoek naar nieuwe medewerkers. Ideaal om je vrije tijd tussen vakantie en studie in te vullen. Ben jij een beetje avontuurlijk en gek op buiten? Check dan deze bijbaan bij Bever.
Geef bijles
Misschien ben jij geslaagd voor eindexamen en ben je helemaal klaar met de schoolbanken. Maar je kunt andere leerlingen ook helpen met jouw kennis. Jij hebt al die stof immers al een keer gehad. Waarom zou je geen geld willen verdienen met iets waar je goed in bent? Laat de moeilijke vakken achterwege en bied, bijvoorbeeld via Marktplaats, lessen aan in een vak dat jij leuk vindt. Uiteindelijk kun je vast ook nog wel je eigen uurloon bepalen. Alleen jij weet tenslotte wat jouw kennis waard is.
Werk in de kassen
Afhankelijk van je woonplaats, zijn er misschien bollenvelden, fruitbomen of kassen in jouw buurt. Vooral in de zomermaanden zijn kwekers eigenlijk altijd wel op zoek naar extra handjes. Het werk in de kassen gaat van hyacinten bewerken tot aan groente of fruit verbouwen. Het zijn vaak gezellige teams en je begint vroeg, waardoor je tijdens de tropische zomermiddagen al aan het strand ligt. Vraag eens rond bij de lokale boer!
Zet jezelf in de etalage
Waarin ben jij heel goed? Speel je bijvoorbeeld goed gitaar of piano of kun je goed kickboksen? Vraag in je omgeving of jij mensen iets kunt leren of dat jij hen kunt helpen. Je doet iets wat je leuk vindt en waar je ondertussen geld mee verdient. Word dus rechterhand van een sportschoolhouder of geef muziekles aan je buurkinderen. Wie weet steek je er zelf nog wat van op!
Loop stage
Deze bijbaantjes klinken misschien aantrekkelijk, maar hebben misschien wel helemaal niets te maken met waar jij later je beroep van wilt maken. Je kunt er dus ook voor kiezen om alvast ervaring op te doen binnen de branche waar je later wilt werken. Je zou jezelf als stagiair kunnen aanbieden (en wellicht een vergoeding meepakken) of gewoon puur meekijken op een werkplaats.
Ook voor na de vakantie: meld je aan bij de (vrijwillige) brandweer
Op zoek naar iets meer spanning op de lange termijn? Zodra je 18 bent kun je er ook voor kiezen om je aan te melden bij de brandweer in jouw omgeving. Een voorwaarde is wel dat je binnen drie minuten op de kazerne kunt zijn en dat je een opleiding van twee jaar (één avond per week) volgt. Laat je overigens niet afschrikken door het woord ‘vrijwilliger’. Ook vrijwilligers bij de brandweer krijgen betaald. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van het aantal keer dat je moet uitrukken.