Terug naar het overzicht
Met deze voornemens maak je een goede studiekeuze
Voel jij je totaal hulpeloos als je denkt aan het kiezen van een studie? Dan ben je niet de enige. De ene scholier weet al sinds groep drie dat hij dokter wil worden, de ander vraagt zich af óf hij wel wil studeren. Bovendien maakt deze rare tijd het er niet makkelijker op. Check daarom deze goede voornemens van Gaby om dit jaar alvast een studie te kiezen die bij jou past!
1. Bezoek minimaal drie open dagen
Hoewel ze tegenwoordig allemaal online zijn, kunnen open dagen nog steeds verhelderend zijn. Ze geven namelijk meer informatie dan wat er op de website staat. Ik zelf heb er een paar bezocht aan de TU Delft en ik kan je vertellen: erg handig en knap georganiseerd, zeker voor een zoom-meeting.
2. Ga minimaal twee keer proefstuderen of meelopen
Naast de inhoud van een studie wil je natuurlijk ook weten of je jezelf ziet studeren aan deze universiteit of hogeschool. Normaal kon je naar de campus zelf, nu is het tijdelijk vanuit je luie stoel. Door proefcolleges en rondleidingen, ervaar je zelf hoe het is om daar te studeren.
3. Chat met studenten
Een ander hulpmiddel kun je inzetten via social. Zoek eens op #naamopleiding en stel vragen aan de studenten die je tegen komt. Toen ik dat probeerde, kwam ik veel te weten over hoe studenten deze studie vinden. Een aantal universiteiten en hogescholen maken het je zelfs makkelijker door dit als functie aan te bieden op hun website. Ook is dit bijna altijd mogelijk tijdens een online open dag.
4. Maak de studiekeuzeopdrachten en -tests
Ook al kost het tijd, het heeft echt zin om studiekeuzetests en -opdrachten te maken. Door het maken van een persoonlijkheidstest kom je er bijvoorbeeld achter welke karaktereigenschappen je hebt en welke beroepen daarbij passen. Zo voorkom je dat jij, als introvert persoon, later in de schoenen komt te staan van de presentator van ‘Wie is de Mol?’. De studies die uit de opdrachten en tests rollen, geven je kortom een richting om verder te zoeken.
5. Zoek drie studies op basis van je favoriete schoolvakken
Heb je nog helemaal geen idee? Dan kun je je profielvakken als leidraad nemen. Als bijvoorbeeld Maatschappijwetenschappen je favoriet is, kijk dan eens naar de studie Rechten of Politicologie. Kun je niet leven zonder Scheikunde? Wellicht is Farmacie dan iets voor jou.
6. Vergelijk studies
Ik had aardig wat opleidingen kunnen noteren die mij leuk lijken; misschien wel te veel. Via Qompas kun je verschillende studies vergelijken en het gouden ei eruit filteren.
7. Vergelijk verschillende universiteiten of hogescholen
Je kunt ook websites van universiteiten of hogescholen vergelijken op basis van een of meerdere studies. De verschillen en overeenkomsten komen zo boven water en geven je een beter beeld van welke het beste bij je past.
8. Oudere broer of zus vragen
Heb jij, of een van je vrienden, een oudere broer of zus die studeert of zelfs al klaar is met studeren? Laat die broer of zus dan even je decaan zijn. Vraag hoe hij of zij de studiekeuze heeft gemaakt. Dit kan namelijk een inspiratiebron zijn.
9. Je toekomstige leven beschrijven
De opleiding die je volgt, heeft uiteindelijk invloed op het leven dat je gaat leiden. Als je niet wilt vastzitten op een kantoor, kun je studies als Business Administration beter vermijden. Liever veel sociale contacten in je werk? Misschien kun je een kijkje nemen bij opleidingen als Social Work, Verpleegkunde, Automotive of een Lerarenopleiding.
Succes!!
Door: Gaby Liao (6vwo)