Terug naar het overzicht
Studentenwoordenboek: wat betekenen al die studietermen?
Dit schooljaar bereid jij je voor op je eindexamen. Maar daarnaast moet je ook een studie kiezen. Even heel eerlijk… dat is soms best ingewikkeld!
Propedeuse, Studielink, meeloopdagen, proefstudeerdag… say what?! Dit zijn een handjevol termen die je vast voorbij hebt zien komen tijdens zoektocht naar studies. Wat betekenen die termen? Check onderstaande begrippenlijst maar!
Meeloopdag
Tijdens een meeloopdag stap je in het leven van een huidige student. Op deze dag word je gekoppeld aan een student die jou de hele dag meeneemt. Je volgt colleges, je werkt aan opdrachten en je ontmoet andere studenten, aan wie je vragen kunt stellen. Je proeft dus echt de sfeer van de onderwijsinstelling.
Proefstudeerdag
Een proefstudeerdag heeft veel weg van de meeloopdag. Het verschil is dat er voor een proefstudeerdag een speciaal programma voor scholieren is opgezet door de opleiding zelf. Vaak krijg je fictieve opdrachten om te zien of het niveau van de studie bij je past.
Experience Day
Experience Day is vergelijkbaar met een meeloop- en proefstudeerdag. Ook hier kun je proefcolleges volgen. Samen met andere studenten in spé ga je aan de slag met verschillende opdrachten. Hier kun je eveneens vragen stellen aan docenten en huidige studenten.
Chat met studenten
Veel scholen bieden de optie om gratis te chatten met studenten. Het is een laagdrempelige manier om al je vragen te stellen. Deze studenten hebben zich speciaal aangemeld om vragen voor mensen zoals jij te kunnen beantwoorden.
Campustours
Tijdens een campustour leer en zie je meer over de opleiding: wat voor studentenverenigingen zijn er? Waar zijn de ontmoetingsplekken? Waar ga je tentamens doen? Vanwege het coronavirus zijn sommige scholen over gegaan op virtuele campustours. Andere scholen hebben wel een fysieke tour of een combinatie van allebei. Kijk vooral op de website wat de voorwaarden zijn.
Numerus fixus
Sommige opleidingen hebben een maximum aantal studenten die ze toe kunnen laten, dat heet ‘numerus fixus’. Als dit het geval is, moet je als aanstaande student een selectieprocedure ondergaan. Het is dus niet zeker of je daadwerkelijk je nummer 1-studie kunt volgen. Voor een numerus fixus opleiding moet je vóór 15 januari al aanmelden en krijg je uiterlijk op 15 april te horen of je bent toegelaten. Het is daarom handig om een plan B achter de hand te hebben!
Studielink
Stichting Studielink (www.studielink.nl) is de website waar jij je kunt inschrijven voor een studie op een hogeschool of universiteit in Nederland. De website werkt nauw samen met de overheid waardoor alles overzichtelijk op één plek staat. Dat scheelt een hoop! Elk schooljaar moet je je opnieuw inschrijven, dat gebeurt niet automatisch. Bij Studielink regel je ook het betalen van je jaarlijkse collegegeld.
Propedeuse (ook wel ‘P’ genoemd)
In het eerste studiejaar van een hbo-opleiding moet je 60 studiepunten halen om te bewijzen dat je het niveau aankan. Per opleiding kan het verschillen hoeveel studiepunten je in het eerste jaar moet halen en hoe lang je daarover mag doen. Bij de een moet je in één jaar 60 studiepunten halen en bij de ander minimaal 45. In het tweede jaar kun je dan de overige 15 punten halen. Als je je propedeuse haalt, krijg je een certificaat. Met een hbo-propedeuse kun je doorstromen naar de universiteit. Je slaat dan de overige jaren van een hbo-opleiding over.