Terug naar het overzicht

Vijf dingen die ik had willen weten voordat ik begon met studeren

Studeren, yeah! Het is anders dan de middelbare school want je lesstof vermenigvuldigt zich aanzienlijk en je punten werken anders. Tentamens zijn nog steeds gewoon toetsen die je kunt halen als je op de juiste manier te werk gaat. Yasemin zit nu in het derde jaar en alles loopt op rolletjes. Dit ging niet zomaar, dus om jullie de tijd (en moeite) te besparen, zet ze hieronder wat handige tips op een rijtje.

1. Om stress te voorkomen, check wat je komende periode moet doen, zodra dit online staat

Het handige aan leerplicht op de middelbare school is dat ik aanwezig MOEST zijn en hierdoor dus ook altijd redelijk op de hoogte was van de lesstof. Toen ik ging studeren was dit anders. Wanneer colleges vroeg begonnen of niet verplicht waren, was ik sneller geneigd die over te slaan. Dit had als resultaat dat ik de eerste tentamenperiode direct in totale paniek schoot omdat ik zo veel in een keer moest doen. De tweede periode keek ik eerst online naar de inhoud van het vak en nam de literatuur alvast globaal door, zodat ik wist wat ik kon verwachten. Maar belangrijker nog: wat ik wel en niet kon missen. Een goed begin is het halve werk!

2. Koop niet meteen al je boeken

Tuurlijk wil je als gemotiveerde student goed voorbereid zijn en niet voor verrassingen komen te staan. Toch kan ik je aanraden om niet meteen al je studieboeken aan te schaffen. Studieboeken zijn namelijk erg prijzig en soms wordt er amper gebruik van gemaakt. Oriënteer je op het vak en kijk online voor samenvattingen via Studeersnel of Stuvia. Ook is er vaak veel online lesmateriaal waar je prima mee uit de voeten kunt. Check of het boek essentieel is (voor jou), en schaf het zonodig daarna aan.

3. Vind een manier van studeren die bij jou past

Leren voor een proefwerk is heel anders dan voor een tentamen. Je hebt veel meer stof om te leren. Het is belangrijk om voor jezelf uit te vogelen wat voor jou werkt. Het is gekkenwerk om alle stof tot je te nemen zonder systeem. Ben je visueel ingesteld? Probeer dan schema’s te maken om thema’s met elkaar te verbinden. Ben je meer van het stampen? Zet de belangrijkste rijtjes en begrippen dan op een rij en leer ze. Dit proces duurt eventjes, maar na je eerste tentamenperiode heb jij door wat werkt en wat niet.

4. Creëer een gun-factor bij mensen die hun (levens)zaken wel op een rijtje hebben

Deze tip is cruciaal om als chaoot te kunnen overleven. Zelf ben ik een beetje chaotisch en vergeet ik nogal eens dingen. Toch red ik het redelijk en heb ik ook successen. Dit heb ik voornamelijk te danken aan lieve mensen om mij heen die hun zaken zodanig op een rijtje hebben, dat zij mij een handje kunnen helpen. Als jij een les mist is het namelijk noodzakelijk om iemand te hebben die je aanstreept op de lijst óf die even zijn aantekeningen/samenvatting doorstuurt.

5. Alle verantwoordelijkheid ligt écht bij jezelf

Of je het nu wilt of niet, je bent als student echt 100% verantwoordelijk voor jezelf. Docenten zien zo veel studenten op een dag, dat het ze niks kan schelen of jij je toets mist door een defecte trein, een splinter in je teen of val van je fiets. Als je bij hun colleges en werkgroepen aanwezig bent, ben je voor hen Dirk, Jesse of Iris. Zo niet, dan ben je gewoon 198381, 181818 of 178276.

Nieuwsoverzicht