Anne Gardien, 19 jaar
Eerstejaarsstudent Creative Business, Inholland Haarlem
De juiste studie kiezen is een spannend proces. Dat vond Anne Gardien (19), student Creative Business in Haarlem ook, toen zij bij de opleiding van haar eerste keuze niet door de laatste selectieronde kwam en halsoverkop moest besluiten wat ze dan zou gaan doen. Hierop terugkijkend had het niet mooier kunnen uitpakken, want Anne zit nu helemaal op haar plek. Hoe heeft zij het kiezen van de juiste studie aangepakt en wat maakt het dat ze het nu zo naar haar zin heeft bij Inholland?
Nog maar weinig tijd
Eigenlijk dacht Anne het wel te weten. Het Conservatorium zou het worden, want ze speelt al lang met veel plezier viool. Alleen kwam ze er tijdens haar eindexamenjaar achter dat continu op het podium staan, toch niet helemaal haar ding is. Achter de schermen is het net zo interessant. Vanaf dat moment verdiepte ze zich in managementopleidingen en bezocht ze volop open dagen. Productie podiumkunsten in Amsterdam leek haar helemaal het einde. Helaas kwam ze net niet door de laatste selectieronde heen. Anne: “Dat was flink balen, vooral omdat ik vanaf dat moment echt nog maar kort de tijd had om een andere opleiding te zoeken. Mijn zus studeerde Media- en Entertainment Management, nu Creative Business, waardoor ik het idee kreeg daar eens naar te kijken. Hoewel de studie nu heel anders is dan toen mijn zus begon, sprak deze me direct aan.”
Niet alleen maar leren vanuit een boek
Voor Anne was het belangrijk dat een studie niet alleen maar theoretisch zou zijn. “Mijn ouders dachten met mij mee en vroegen zich bijvoorbeeld af of een studie gericht op management niet te moeilijk voor mij zou zijn, omdat economie niet mijn beste vak was. Bij Creative Business komt dit zeker terug, maar in plaats van veel tentamens en uit boeken leren, ben ik juist veel praktisch bezig met projecten. Hier gaat het me hartstikke goed af,” vertelt Anne. Haar ouders lieten haar vanaf het begin af aan vrij in haar keuze en hadden alle vertrouwen dat Anne weloverwogen haar beslissing zou maken.
Ik voelde me meteen welkom
Dat maakte Anne zeker waar. Omdat ze te laat was om nog een open dag te bezoeken, zocht Anne op eigen initiatief contact met Inholland. Ze wilde zeker weten dat ze er zelf alles aan had gedaan om een goede beslissing te nemen. Anne: “Inholland reageerde snel, warm en enthousiast. Ze koppelden mij aan een tweedejaarsstudent met wie ik kon appen, zodat ik al mijn vragen kon stellen. Zij stuurde me ook voice messages waarin ze van alles vertelde over de opleiding, waardoor ik een heel compleet beeld kreeg”, zegt Anne. Ook is ze met haar vader langs het gebouw gereden. “Ik vond het belangrijk om met eigen ogen te zien waar ik terecht zou komen. Ik had mazzel, want we werden even binnengelaten en iemand gaf ons spontaan een rondleiding. Zo leuk vond ik dat, ik voelde me meteen welkom. Dat is echt typerend voor Inholland,” vertelt Anne.
"Ik vond het belangrijk om met eigen ogen te zien waar ik terecht zou komen. Ik had mazzel, want we werden even binnengelaten en iemand gaf ons spontaan een rondleiding. Zo leuk vond ik dat, ik voelde me meteen welkom. Dat is echt typerend voor Inholland."
Toch volop het studentenleven
Rondlopen op de Inholland-locatie in Haarlem zit er nu door corona helaas maar weinig in. De meeste lessen vinden online plaats. Anne: “Ik heb gelukkig mijn klas aan het begin in het echt kunnen zien, waardoor ik een fijne start had. Ik ontmoette al snel een leuke club meiden, vond snel een kamer in een studentenhuis en zit bij een studievereniging waar ik steeds meer doe. Ondanks dat er ook veel niet kan, heb ik wel het gevoel dat ik het studentenleven meekrijg. En ik vind mijn opleiding, ook al is alles online, echt geweldig. Dat zegt wel wat! Al kijk ik er wel naar uit om gewoon weer naar school te kunnen.”
Lijstje maken
Voor Anne pakte deze studiekeuze perfect uit, ook al lag haar eerste voorkeur ergens anders. Anne’s tip: “Zoek contact met studenten. Zij kunnen het allerbeste verwoorden hoe het is om ergens te studeren en vertellen wat je precies gaat doen. Als je overweldigd bent en niet weet waar je moet beginnen: maak een lijstje. Dat heb ik ook gedaan, ik streepte telkens weg wat toch niet helemaal bij mij paste en hield zo een overzichtelijk lijstje over van studies waar ik meer over wilde weten.”